Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

GOLDEN LOSERS

Πως είναι άραγε να θάβεις όνειρα και πιστεύω ,πίσω από συμφέροντα; Πως είναι να ξεριζώνεις συναισθήματα,ήθη και έθιμα, μπρος το προσωπικό σου συμφέρον;Πως είναι άραγε να μπαίνεις παιδί των λουλουδιών και να βγαίνεις goldenboy;Πως είναι άραγε να συμβαίνουν όλα αυτά σε μία γενιά και οι <<ηγέτες>> να ανατρέχουν στο παρελθόν για να βρουν το γιατρικό στα σημερινά προβλήματα;

Πολλοί είμαστε υπέρ της επανάστασης αλλά κανένας μας δεν έχει σκεφτεί τι θα επακολουθήσει αν η επανάσταση πετύχει,ποιός θα μπορέσει να χαλιναγωγήσει το επαναστατημένο σύνολο,ποιές ιδέες θα διαδεχθούν το σηψαιμικό παρόν,ποιά γενιά θα πρωτοστατήσει;

Η εξέγερση έγινε,πραγματοποιήθηκε,το αίμα των 20χρονων έμελλε να φέρει την πολιτική αλλαγή στον τόπο.Οι 20ρηδες της εποχής εκείνης, πεπεισμένοι για την αλλαγή και θέλοντας να φέρουν τα πιο αγνά και ηθικά στοιχεία μιας κοινωνίας πίσω,ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,επαναστατούν και δίνουν το έναυσμα. Αφορμή ζητούσε,αφορμή βρήκε αυτή η γενιά,γενιά που γαλουχήθηκε από οικογένειες μίσους και αλληλοσπαραγμού. Μέσα από τα μίση του εμφυλίου και την πείνα της κατοχής του 2ου παγκοσμίου πολέμου,δημιουργήθηκαν οι επόμενες οικογένειες. Τα κατορθώματα των πατεράδων τους ηχούσαν στα αυτιά τους,ως κουβέντες αποτυχημένων ανδρών. Το μίσος,ο ρατσισμός, η πολιτική στάμπα,μα πάνω απ' όλα η αφαίρεση της δημοκρατίας,έφερε στο σημείο τους 20ρηδες να χαρακτηρίσουν τους γονείς τους,δειλούς και αναξιόπιστους για το μέλλον του τόπου και αναζήτησαν επαναστατώντας τα ηνία του τόπου.

Τα γυναικόπαιδα πρόβαλαν τα στήθη τους μπρος τον αλαζόνα δικτάτορα και το αίμα που χύθηκε ,έφερε την απόλυτη αλλαγή 8 μήνες αργότερα.Η επανάσταση πέτυχε και πέτυχε γιατί δρομολόγησε πράγματα και καταστάσεις. Δυστυχώς όμως τις τύχες του τόπου δεν τις κράτησε κανένας από τους ιδεολόγους 20ρηδες,που εξεγέρθηκαν ενάντια στην δικτατορία,ενάντια στο μίσος που κουβαλούσε η κοινωνία αυτή.Η χώρα συνέχισε το δρόμο της με τους μετανιωμένους για τα λάθη του παρελθόντος,που όπως έλεγαν τα λάθη του παρελθόντος τους είχαν παραδειγματίσει και η δημοκρατία θα στηρίζονταν σε σταθερές βάσεις πλέον.

Όντως πολλά άλλαξαν στο τόπο τότε,οι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και η είσοδος της χώρας στην Ε.Ο.Κ. έδωσε στον Έλληνα αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς όμως το μίσος στην δεκαετία του '80 ανάμεσα στους χρωματιστούς Έλληνες φουντώνει. Το χρήμα αρχίζει να ρέει άφθονο στις τσέπες των Ελλήνων με παρονομαστή να έρθει η δεκαετία του '90 να χαρακτηρίσει τον Έλληνα,νεόπλουτο,αλαζόνα και φιλάργυρο. Το είχε βρει το παυσίπονο η μετανιωμένη, αλλά και παραδειγματισμένη γενιά του μεσοπολέμου,για τον Έλληνα που μισούσε τον αδερφό του, που ήταν κόκκινος και τον γείτονα του,που ήταν μπλε. Τρομερό γιατρικό το χρήμα,αυτό ήρθε και έβαλε τα μίση για τις προσωπικές ιδεολογίες του καθενός στην άκρη. Φάρμακο χωρίς να υπολογισθούν οι παρενέργειες του,<<ενός καλού χίλια μοίρια έρχονται>>.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή της γενιάς των επαναστατημένων, να φέρουν στην κοινωνία τα χρώματα που ονειρευόμασταν στα μέσα του '70.Ήρθε η γενιά του Πολυτεχνείου,ήρθε η γενιά των ιδανικών,η γενιά της φαντασίας,η γενιά που πρώτη ονειρεύτηκε πιο όμορφο τον κόσμο μας. Έτσι ξεκινούσε το '70 η γενιά αυτή και έτσι την περιμέναμε. Το φάρμακο όμως απάλειψε από την μνήμη τους όλα τα ιδανικά,που για αυτά αιματοχύθηκε η Αθήνα. Σκοπός τους τώρα είναι το χρήμα και η καρέκλα,η θέση στο δημόσιο. Έγιναν πιο τεμπέληδες,πιο φιλάργυροι και πιο συμφεροντολόγοι,πράγμα που έρχεται να τεκμηριώσει την αποτελεσματική δράση του φαρμάκου. Το φάρμακο,δηλαδή το χρήμα,μαζί με την μεγαλειώδη εξέλιξη της τεχνολογίας,έφερε την γενιά των ιδανικών στο σημείο να γίνει χειρότερη από αυτή του εμφυλίου.

Αυτή λοιπόν η γενιά,η περιβόητη γενιά του Πολυτεχνείου,έχει πάρει πλέον τα ηνία της κοινωνίας στα χέρια της και <<σκανδαλίζεται>>.Γενιά των οικονομικών σκανδάλων,λαμόγια του χρηματιστηρίου,της ανεκπαίδευτης παιδείας,της γενιάς με τα διαγραμμένα ήθη και τα έθιμα. Προσκύνησε το χρήμα,την οκνηρία και ξέχασε τον αιματοβαμμένο της αγώνα,μπρος το βωμό του χρήματος και του νεοπλουτισμού.

Η επανάσταση,η εξέγερση μιας κοινωνίας θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις συνέπειες του αύριο. Αυτό θα πρέπει να τους προβληματίζει και οι επαναστάτες θα πρέπει να σκέφτονται το πόσο μπορούν να κρατήσουν το λόγο και τις αξίες τους αμετάβλητες στο χρόνο και τις προκλήσεις.

......ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΩ,

ΘΑ ΧΑΘΩ,ΘΑ ΧΑΘΩ ΕΝΑ ΠΡΩΙ

ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΔΕΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΡΩΤΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΟΡΤΗ......


3 σχόλια:

 1. Euxaristw gia tin episkeyi kai tin eggrafi. Vlepw oti to blog dimiourgi8ike prin ligo kairo gia auto euxomai kali sinexia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η γενιά του Πολυτεχνείου,
  Η γενιά που με φωνές διαμαρτυρίες και αίμα ταρακούνησε την δικτατορία.
  Πόσοι από αυτούς έμειναν πιστοί σε εκείνα τα ιδανικά;
  Πόσοι από αυτούς δεν υπέκυψαν στο προσωπικό συμφέρον;
  Όχι δεν κατηγορώ κανέναν δεν είμαι το κατάλληλο άτομο, λίγο ή πολύ όλοι έχουμε πουλήσει ιδανικά για μια θέση κι αν δεν το κάναμε θα το κάναμε αν είχαμε την ευκαιρία.
  Δεν είμαι υπέρ του συμβιβασμού και δεν ξέρω αν μου δίνονταν η ευκαιρία να ακολουθήσω το «ρεύμα» της εποχής για κάποιο προσωπικό συμφέρον αν θα μπορούσα να το αρνηθώ κι ας το πιστεύω κι ας είμαι κατά όλων αυτών που «ξεπουλάνε» τα ιδανικά.
  Η δύναμη όλων εκείνων των παιδιών με κάνει περήφανη και χαίρομαι που υπήρξαν και έδειξαν την δύναμη που έχει η θέληση και η αντίσταση.
  Μα με θλίβει όταν βλέπω πως κάποιο από αυτούς έγιναν αυτό που μισούσαν.
  Με θλίβει που σήμερα κανείς δεν κουνιέται από την βολεμένη θέση του για να αντιδράσει σε όσα γύρω μας συμβαίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πρόβλημα είναι ότι μετά την επανάσταση συνέχισαν να κυβερνούν αυτοί που ήξεραν πως να κυβερνούν.
  Ας κυβερνήσουν και καμιά φορά αυτοί που δεν ξέρουν, μήπως επινοηθεί και τίποτα καινούργιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή